Activiteiten
NEDERLANDSE VERENIGING VOOR HET POPPENSPEL - UNIMA CENTRUM NEDERLAND


Arrangement De Poesje Antwerpen


De beroemde Poesje in de Repenstraat te Antwerpen is nog maar een paar keer per jaar open en alleen voor groepen. Wilt u graag De Poesje zien of nog eens zien. De NVP-UNIMA organiseert op 8 oktober 2017 een arrangement te Antwerpen met leuke activiteiten, zorg voor de inwendige mens en natuurlijk het zien van een voorstelling in De Poesje.


Over het Poesje Repenstraat


‘Poesje’ is de Antwerpse benaming voor marionettentheaters. Het is afgeleid van het Italiaanse Pulcinella, een populaire schelmenfiguur uit de commedia dell’arte.
In de 19de eeuw was het poppenspel erg populair bij de bewoners van volksbuurten in steden. Omdat het arme publiek zich geen plaatsje in de schouwburg met echte acteurs kon veroorloven, werd er in kelders gespeeld. In 1839 telde Antwerpen een veertigtal Poesjes (van het Franse polichinelle), verspreid over verschillende wijken. In 1894 was er nog slechts één poesjenellenkelder, namelijk die aan de Repenstraat. Na de Tweede Wereldoorlog kocht de stad Antwerpen het gebouw.
De stad vroeg Neel Van Cakenberghe in 1962 om in de Poesje van de Reep opnieuw voorstellingen te spelen voor groepen. Sindsdien houdt de familie Van Cakenberghe de traditie in ere. Kleinzonen Robert en Marcel zijn al meer dan 30 jaar de bezielers van de Poesje. Het repertoire bleef al die jaren hetzelfde: volksvertelsels en oude ridderromans waarin telkens dezelfde poesjenellen (de zogenaamde voddenbalen de Neus, de Schele, de Kop, de Bult en Belleke) de hoofdrol spelen. Ook de traditie om alleen mannen te laten praten werd behouden.


Opgeven


Iedereen gaat op eigen gelegenheid naar Antwerpen, maar als u zich met de knop hiernaast kunt u zich aanmelden bij de secretaris aangeven hoe u wilt reizen, met de trein of met de auto dan proberen wij te kijken naar de samenreis-mogelijkheden. Programma
  • 10.30 - 11.00 ontvangst bij FroeFroe, Namenstraat 7, Antwerpen, met koffie/thee en iets lekkers
  • 11.00 - 12.30 uur rondleiding(en) atelier FroeFroe.
  • 12.30 - 13.00 uur reizen/parkeren van Namenstraat naar de Grote Markt
  • 14.30 - 15.00 gezamenlijk van De Grote Markt naar de Repenstraat
  • 15.00 voorstellingen in De Poesje van de Repenstraat.
Daarna is het arrangement ten einde en is de verdere invulling van de dag aan de deelnemers zelf.
Lunch:
De lunch (pizza/pasta + 1 drankje) bij Pizzeria Da Antonio is in het arrangement begrepen.
Vervoer:
Het vervoer is op eigen gelegenheid en voor eigen rekening (al kan je bij carpoolen uiteraard de kosten delen). U ontvangt met de deelnemers zodat uzelf contact leggen met andere deelnemers. De woonplaatsen en telefoonnummers worden vermeld.
Kosten:
Het arrangement kost voor leden en aanhang € 17,50 per persoon niet leden betalen € 35,00 per persoon. We verzoeken u het bedrag z.s.m. over te maken op rekeningnummer NL57 INGB 0000 0110 22 t.n.v. NVP/UNIMA Centrum Nederland o.v.v. arrangement Antwerpen. Pas na betaling bent u verzekerd van een plekje.