WEPA


Internationaal
NEDERLANDSE VERENIGING VOOR HET POPPENSPEL - UNIMA CENTRUM NEDERLAND

ENCYCLOPÉDIE MONDIALE DES ARTS DE LA MARIONNETTE (WEPA)


De door de internationale UNIMA uitgegeven WEPA (Worldwide Encyclopedia of Puppetry Art) is geschreven in het Frans en telt 864 pagina's en meer dan 500 afbeeldingen. Er staan ongeveer 1200 alfabetisch gerangschikte lemma?s in: van Ablynine, (Moskous theatermaker 1929-1988), tot Zygomars (een Belgisch gezelschap te Namen). De onderwerpen betreffen: personen, theaters, landen, alle soorten van technieken en objecten. Alle musea staan er in, alle festivals maar ook informatieve artikelen over bijvoorbeeld papieren theater, schimmenspel, commedia del arte, de maskers uit Nigeria en Benin enz. Er is een index op 7500 personen en op 1100 organisaties.

De WEPA is te koop bij de internationale UNIMA en kost ? 80,00 exclusief verzendkosten. Leden van de (NVP-)UNIMA betalen ? 60. De Nederlandse UNIMA-councillor Frans Hakkemars heeft nog een aantal exemplaren. Neem contact met hem op als u er een wil kopen (franshakkemars@hetnet.nl)">franshakkemars@hetnet.nl">franshakkemars@hetnet.nl). U de WEPA ook bestellen bij het secretariaat van de UNIMA sgi@unima.org. U kunt het beste eerst contact met hen opnemen over de verzend kosten. Met het ISBN nummer: 978-2-912877-88-8 kunt u het ook bestellen bij elke boekhandel.


Geschiedenis


In 1978 opperde Dezsö Szilagyí, directeur van Nationaal Poppentheater te Boedapest, het idee. In 1994 werd Henryk Jurkowski benoemd tot redacteur, die overal ter wereld inzendingen verzamelde. IN 2003, werd Thieri Foulc, de leider van de professionele uitgeversploeg. In 2006 was de klus geklaard, maar toen moest een uitgever en financiering gevonden worden. Dat lukte bij de Franse uitgever l'Entretemps. En zo kon in 2010, op het UNIMA congres in Dordrecht het boekwerk worden gepresenteerd.


Online versie in het Engels en Spaans


De UNIMA wil de WEPA ook in het Engels en Spaans on-line uitgeven. De vertalingen uit alle talen zijn (zo goed als) gereed en komen binnenkort op de website van de UNIMA (www.unima.org).
De NVP-UNIMA heeft daarvoor een beschrijving gemaakt van het poppenspel in Nederland. De laatste versie in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans kunt u op deze site lezen.


omslag WEPA