Uitgaven


Uitgaven
NEDERLANDSE VERENIGING VOOR HET POPPENSPEL - UNIMA CENTRUM NEDERLAND

Amstelveense Dramaturgie


De nieuwste uitgave van de NVP: Amstelveense Dramaturgie, geschreven door Pieter Vrijman over de opleiding poppen- en objecttheater, zoals die van 2013 tot 2013 in Amstelveen gegeven werd. Het boek bestaat uit een aantal delen: Een inleiding over de opleiding, hoe en waarom deze tot stand is gekomen en waarom deze er moest komen en hoe het verder ging

Een selectie van de columns van Pieter Vrijman.
Elke les van de opleiding voor poppen- en objecttheater begon met het uitdelen en bespreken van een door Pieter geschreven korte tekst. De tekst diende als een overdenking, als een papier waarover gediscussieerd kon worden. Daarmee hoopte hij ook de cursisten tips te geven over de manier waarop zij verder zouden kunnen werkten. Vooral het proces van creëren, en de wonderlijke wegen die daarbij bewandeld zouden kunnen worden, bleek een gewenst onderwerp. Hij wilde dat zijn stukjes steun boden bij het volgen van de cursus, zodat de cursisten meekregen dat zij niet alleen stonden in hun gezoek en gemodder. Een selectie van die stukjes zijn nu gepubliceerd in deze Amstelveense Dramaturgie. Niet alleen de cursisten hebben de stukjes gewaardeerd, ook de NVP-UNIMA meende dat die voor anderen de moeite waard waren. Het gesprek over het poppen- en objecttheater was en is een doorgaand proces. De stukjes waren momentopnamen en hebben als voorzetten gediend bij de discussie en het verder uitwisselen van ervaringen.

Het Raamleerplan poppen en – objecttheater.
Het laatste cursusjaar is de opleiding bezig geweest met het verkrijgen van een certificatie bij het Cultuurnetwerk Nederland te Utrecht. Omdat de subsidie stopte en de opleiding daarmee ophield te bestaan is die aanvraag niet verder doorgezet. De ervaring van vier jaar kunsteducatie en de evaluaties van die vier cursusjaren zijn verwerkt in het raamleerplan. Zodat deze ervaringen niet verloren zouden gaan en gebruikt kunnen worden bij het opzetten van opleidingen in de toekomst. Met de start van de opleiding Poppen-en objecttheater bij het Haags theaterhuis (Start november 2015) is de toekomst heel dichtbij gekomen.

Literatuur overzicht
Het boekje eindigt met een overzicht van de literatuur waar naar Pieter verwijst.

Wat maakt dit boekje zo bijzonder
De columns van Pieter zijn geen droge theorie over de dramaturgie van het poppen- en object theater. Vol met aanknopingspunten uit het dagelijks leven van een theatermaker, de dilemma’s waar je voor komt te staan en welke inspiratie bronnen je allemaal kan gebruiken. Bij het lezen van de teksten is er bijna geen één waar je geen inspiratie en handreikingen voor de dagelijkse praktijk kan halen. Elk stukje begint met een inleiding en een illustratie van Lies Kindt.


Wat kost dit boekje?


Niets als je lid bent of lid wordt van de NVP-UNIMA. Wil je het boek kopen? De kosten zijn € 12,50 plus €2,50 verzendkosten.Stuur eem mail naar penningmeester@poppenspelers.nl. U ontvangt dan een factuur en na betaling sturen wij u per post dit boek. Maar als u nu lid wordt krijgt u het gratis toegestuurd. U kunt zich hier opgeven.


Het boekje

dubbele concentratie

schaamte